
CHARTA ANALYTICS
Om Charta Analytics
Charta betyder både ”karta” och ”tabell” vilka är viktiga beståndsdelar i alla formar av analys. Att med olika tekniker kartlägga, att finna vägar och systematisera data är våra arbetssätt. Därför Charta Analytics. På grund av att människan både påverkar och påverkas av det planetära tillståndet, innebär att förtagssamhet också måste innehålla hållbar utveckling likaväl som ett affärsmässigt tillvägagångssätt. Våra tjänster baseras på denna insikt.
Vilka vi är
Knut-Erland Berglund
Knut har intresserat sig för frågor som rör ekonomisk historia (näringslivshistoria och CSR) och geografi (natur-, kulturgeografi och GIS). Knut har skrivit och publicerat böcker, rapporter och uppsatser sedan 2001, därav en licentiatavhandling (2013) och en bok om svenska företags CSR-åtaganden (2022). Knut har även arbetat som lärare i geografi, ekonomisk-historia och populärvetenskapliga sommarkurser. Intresset för geografi gjorde att han utbildade sig till GIS-samordnare. Knut har internationella erfarenheter från Uppsala universitet, University of Oxford, University of Hyderabad och en Minor-Field-Study (MFS) vid en mikrofinansbank i Indien.
Sara Bladh Emilsson
Är legitimerad lärare i naturvetenskap, geografi och biologi med över 20 års erfarenhet i branschen. Sara har även magisterexamen i biologi. I Charta Analytics är hennes ansvarsområden miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) och ekologi.




Vad vi gör
Vi är ett konsult- och analysföretag inom hållbar utveckling (Agenda 2030), miljöverksamhet (MKB och ekologi) och Corporate Social Responsibility (CSR) där vi kan erbjuda analyser och utredningar till olika organisationer såsom företag, kommuner och myndigheter.
Vi arbetar emot samhällsbyggnad i vid bemärkelse. Vi grundar arbetet på Agenda 2030, vilken tar hänsyn till ekologiska, sociala och ekonomiska faktorer. Vi kan skapa kartor (GIS), rapporter, böcker och övriga skrifter. Vi genomsyras av hållbar utveckling i de tjänster och produkter som vi stödjer och producerar. Vi erbjuder olika tjänster som kan kombineras med varandra.
Vi utgår från Uppsala, Upplands Väsby och Umeå och vi har hela Sverige som marknad. I och med öppna datadirektivet, inom hela Europeiska unionen ger tillgång till geografisk data, har vi möjligheter till olika samhällsanalyser.
License to operate
Ett företag existerar inte i ett vakuum utan ingår i samhället och därmed är det viktigt för ett seriöst företag att ta hänsyn till dess intressenter. Intressentmodellen föreskriver att vårda relationerna till alla intressenter och i synnerhet till dessa som påverkas eller påverkar företaget mest. Det kan handla om aktieägare, anställda, miljön och så vidare. Att företaget vårdar dessa relationer gör det möjligt att analysera olika förhållanden av företaget i exempelvis leverantörskedjan.
Vårt företag kommer efter varje räkenskapsår att redovisa det gångna årets aktiviteter i en CSR- och hållbarhetsrapport för att öka transparensen i företaget och vårda företagets license to operate. CSR- och hållbarhetsrapporten ska spegla företagets ambitioner och relationer och hur väl dessa uppfyllas. Exempelvis kan det ekologiska fotavtrycket för företaget analyseras och presenteras. Detta kan belysas att det skapas en win-win-situation eller att man skapar gemensamt värde – Creating Shared Value (CSV) mellan intressenter och företaget. Det handlar om att CSV skall bana väg emellan exempelvis miljö och affärsintresse. CSV föreskriver att en hållbar affärsmodell är viktigare än exempelvis filantropi, även om båda dessa initiativ kan användas för ett starkare samhällsbyggnad.